Wat is karate?

Karatedo

Karate is een Oosterse vechtkunst uit Japan. De letterlijke vertaling van karate is Kara=lege Te=hand aangezien alles oorspronkelijk gebeurde zonder wapens, enkel met behulp van het lichaam. De focus ligt op zelfverdediging met als ultiem doel het uitschakelen van de tegenstander door één techniek. Om dit te bereiken wordt er getraind op kihon, kata en kumite waarbij controle, respect en discipline van groot belang zijn. Kihon bestaat uit het instuderen, herhalen en verbeteren van technieken, kata omvat het uitvoeren van opgelegde stijloefeningen tijdens een ingebeeld gevecht en kumite is het trainen en testen van technieken met partner. Karate kan worden onderverdeeld in verschillende stijlen: Shito ryu, Wado ryu, Goju ryu, Shotokan,… Deze laatste wordt in onze club onderwezen waarin vooral grote en krachtige bewegingen centraal staan. Gichin Funakoshi is de grondlegger van de Shotokanstijl en wordt aanzien als de vader van het moderne karate, die ook vandaag nog door zeer veel mensen beoefend wordt.

Karate wordt vooral gevolgd voor het zelfverdedigingsaspect, maar er zijn natuurlijk nog talloze andere redenen: uithouding, lenigheid, kracht, snelheid, reflexen, discipline, ontspanning, zelfbeheersing, zelfvertrouwen, sociaal contact, doorzettingsvermogen, … Karate is dus een vrij complete discipline die zowel fysiek als mentaal voordelen te bieden heeft. 

Fysisch bekeken, worden alle spieren harmonisch soepel gehouden, evenals de gewrichten en ruggengraat. Daarnaast verbeteren ook de ademhalingstechnieken de algemene gezondheidstoestand en de bloedsomloop. Mentaal bekeken, wanneer karate met volle overtuiging beoefend wordt, komt men eens op een punt waar men werkelijk begrijpt wat karate is, dat het niet alleen gaat om het aanleren van zelfverdediging alleen, maar dat er een hele levenswijze achter verscholen gaat.